Autobedrijf Peter Janssen

ELEKTRISCHE HYUNDAI IONIQ 5 VOOR HET EERST TE ZIEN

13 januari 2021

Hyundai heeft van modelnaam Ioniq een compleet elektrisch submerk gemaakt. De Ioniq 5 is de eerstgeborene van het merk, een auto waarvan nu de eerste teaserplaten zijn vrijgegeven.

De naam Ioniq kom je vanaf later dit jaar niet langer alleen achterop Hyundai’s model tegen dat met een hybride, plug-in hybride en elektrische aandrijflijn beschikbaar is. Submerk Ioniq doet namelijk zijn intrede, een merk waarmee Hyundai zich volledig richt op volledig elektrische auto’s. De Ioniq 5 is de eerstgeborene van het merk en het is die elektrische hatchback waar nu de eerste teaserplaten van zijn vrijgegeven.Hyundai 45 Concept

Hyundai 45 Concept (2019)about:blankhttps://acdn.adnxs.com/dmp/async_usersync.html

De Ioniq 5 is in feite de productieversie van de Hyundai 45 Concept die in september 2019 tijdens de IAA van Frankfurt debuteerde. Hyundai gaf eerder al aan dat de defintieve productieversie van die showauto sterk zou lijken op de uiteindelijke productieversie en daar lijkt geen woord aan gelogen. De nieuwkomer die op deze set teaserplaten is te zien, lijkt namelijk als twee druppels water op die concept-car, al zijn er toch kleine verschillen. De koplampen zijn niet van het ‘pixelige’ soort, de voorbumper is anders van vorm en de auto komt – uiteraard – over zijspiegels te beschikken, al zijn het exemplaren die gebruikmaken van cameraatjes. De Ioniq 5 staat op 20-inch lichtmetaal met een bijzonder en volgens zijn scheppers aerodynamisch ontwerp.Ioniq 5 teasers

Ioniq 5

De achterlichten zijn net als die van de 45 Concept uit kleine ledsegmenten opgebouwd en centraal op de bips lezen we trots modelnaam ‘Ioniq 5′. Opvallend is dat er toch Hyundai-logo’s op de auto zitten. Ioniq lijkt daarmee meer een modelfamilie te worden in stijl van de EQA-modellen van Mercedes-Benz en de i-versies van BMW.

Techniek

De Ioniq 5 komt op het nieuwe modulaire E-GMP-platform van Hyundai en Kia te staan, een basis die ook andere toekomstige EV’s van de merken van houvast gaat voorzien. De Ioniq 5, die later in ieder geval gezelschap krijgt van de IONIQ 6 en 7, is zo’n 4,65 meter lang en komt volgens eerder gelekte informatie in diverse varianten beschikbaar. Er zou onder meer een vierwielaangedreven variant zijn die de auto dankzij zijn 313 pk in zo’n 5,2 seconden aan een snelheid van 100 km/h helpt. Die variant zou 450 WLTP-kilometers persen uit een 58 kWh groot accupakket. Een 73 kWh-versie zou het zelfs tot 550 kilometer actieradius schoppen. Zeer behoorlijke cijfers, als ze op waarheid berusten. Daarnaast zou de Ioniq 5 in 5 minuten tot 100 kilometer actieradius kunnen snelladen.

In februari dit jaar beleeft de Hyundai Ioniq 5 zijn publieksdebuut.